-->

PreviousQuestions.in

Provides Previous questions and Previous year question papers of Kerala PSC,UPSC, SSC,RRB,CTET,KTETand other Competitive Exams.ICDS Supervisor Study Materials ,ICDS Supervisor previous Questions, ICDS Supervisor MCQs,ICDS Supervisor Questions and Answers

17 September 2025

[Solved paper] Offset Printing Machine Operator Grade II Kerala PSC Previous Question Paper|Offset Printing Machine Operator Grade II Kerala PSC Question paper 269/2023

 

[Solved paper] Offset Printing Machine Operator Grade II Kerala PSC Previous Question Paper|Offset Printing Machine Operator Grade II Kerala PSC Question paper 269/2023

PROVISIONAL ANSWER KEY - Offset Printing Machine Operator Grade II Kerala PSC  269/2023

Question Paper Code: 2/2024/OL

Category Code: 269/2023

Exam: Offset Printing Machine Operator Grade II

Date of Test 09-01-2024

Department Printing

Question1:-Name an electronic device that measures colour densities of an original,

stores it as a digital information for creating further action by manipulating or

altering that data

        A:-Densitometer

        B:-Printer

        C:-Scanner

        D:-Colourimeter

        Correct Answer:- Option-C

Question2:-A type of colourant that dissolves in liquid

        A:-dye

        B:-vehicle

        C:-hue

        D:-process colour

        Correct Answer:- Option-A

Question3:-Colourant of subtractive primaries can be mixed together in equal

proportions to form

        A:-Black

        B:-RGB

        C:-CMYK

        D:-Fake colour

        Correct Answer:- Option-B

Question4:-Cyan + Magenta + Yellow

        A:-Black

        B:-Green

        C:-White

        D:-Blue

        Correct Answer:- Option-A

Question5:-The process by which a scanner monitor or output device is adjusted to

provide a mose acurate display and reproduction of images

        A:-Scanning

        B:-Colour seperates

        C:-Colour mixing

        D:-Calibration

        Correct Answer:- Option-D

Question6:-Chester carlson invested ______ printing process.

        A:-Relief

        B:-Lithography

        C:-Xerography

        D:-Screen

        Correct Answer:- Option-C

Question7:-Identify the term which is most related to print production work flow

        A:-Land marking

        B:-Perfecting

        C:-Moire

        D:-Logistics

        Correct Answer:- Option-D

Question8:-________ is a basic requirement for the print media

        A:-Money

        B:-Literacy

        C:-Packing

        D:-Transport

        Correct Answer:- Option-B

Question9:-The first movable type of printing system in Europe was introduced by

        A:-Ira Rubel

        B:-Allois senefelder

        C:-Johann Gutenberg

        D:-Tsai Lun

        Correct Answer:- Option-C

Question10:-_______ is a measuring device for paper, plate and packing material

thickness.

        A:-Nanometer

        B:-pH meter

        C:-Micrometer

        D:-Spectrophotometer

        Correct Answer:- Option-C

Question11:-When startarget fills is at the center portion indicates

        A:-Dot gain

        B:-Milling of ink

        C:-Blackening

        D:-Ghosting

        Correct Answer:- Option-A

Question12:-Name the tool used to view dots is a photograph

        A:-Microscope

        B:-Linentester

        C:-Densitometer

        D:-UCR

        Correct Answer:- Option-B

Question13:-What is NIP?

        A:-Non Image Printing

        B:-Narrow Image Print

        C:-Non Image Plate

        D:-Non Impact Printing

        Correct Answer:- Option-D

Question14:-_____ is the process of dividing colours of a multicolour original into

subtractive or printing primaries (CMY)

        A:-Colour seperaties

        B:-Process colour

        C:-Scanning

        D:-Colour mixing

        Correct Answer:- Option-A

Question15:-Reverse of Relief printing process is _______

        A:-Xerography

        B:-Intaglio printing

        C:-Screen printing

        D:-Offset

        Correct Answer:- Option-B

Question16:-Two sections of Central Processing Unit of a computer are

        A:-Mother board and Microprocessor unit

        B:-Mother board and SMPS unit

        C:-Microprocessor unit and hard disc

        D:-ALU and Control Unit

        Correct Answer:- Option-D

Question17:-Types of the computer network are

        A:-LAN, WAN, MAN

        B:-WAN, CAN, LAN

        C:-VAN, LAN, MAN

        D:-VAN, LAN, CAN

        Correct Answer:- Option-A

Question18:-HTML means

        A:-Hyper Text Makeup Language

        B:-Higher Type Markup Link

        C:-Hyper Text Markup Language

        D:-Hyper Type Markup Link

        Correct Answer:- Option-C

Question19:-Type style without serif is called

        A:-Sans serif

        B:-Non serif

        C:-Serif less

        D:-Syan serif

        Correct Answer:- Option-A

Question20:-In type point system, one inch =

        A:-12 picas

        B:-6 picas

        C:-6 points

        D:-1/72 points

        Correct Answer:- Option-B

Question21:-Full form of Microsoft developed document file format RTF is

        A:-Raster Tiff Format

        B:-Raster Text Format

        C:-Rich Text Format

        D:-Readable Tiff Format

        Correct Answer:- Option-C

Question22:-The technique of changing a black and white, continuous tone image

into a multi colour reproduction is called

        A:-Posterization

        B:-Duetone

        C:-Colorization

        D:-Dualtone

        Correct Answer:- Option-A

Question23:-In a book, the page containing list of books or sources which the

author consulted for writing the book is called

        A:-Glossary

        B:-Appendix

        C:-Index

        D:-Bibliography

        Correct Answer:- Option-D

Question24:-Transfer of business functions to an service provider inside or outside

the country is known as

        A:-BFT

        B:-TBF

        C:-BPO

        D:-BFO

        Correct Answer:- Option-C

Question25:-A paper sheet folded to Octavo size, it produce

        A:-4 pages

        B:-8 pages

        C:-12 pages

        D:-16 pages

        Correct Answer:- Option-D

Question26:-A printing method in which one plate is used for printing both sides of

a sheet without changing the gripper edge

        A:-Sheet wise imposition

        B:-Work-and-turn

        C:-Work-and-Tumble

        D:-Signature imposition

        Correct Answer:- Option-B

Question27:-Full form of PDF

        A:-Printable Document Format

        B:-Printable Document File

        C:-Portable Document Format

        D:-Portable Document File

        Correct Answer:- Option-C

Question28:-Roughening process performed for a uniform layer of photo emulsion

will adhere onto the plate, is called

        A:-Roughening

        B:-Graining

        C:-Filing

        D:-Pursing

        Correct Answer:- Option-B

Question29:-A simple plate exposure system consists of a vacuum frame and high

intensity light source is called

        A:-Light Table

        B:-Wirler

        C:-Lining up table

        D:-Printing down frame

        Correct Answer:- Option-D

Question30:-Plate problem causes by under exposure for negative plate is

        A:-Dot loss

        B:-Scumming

        C:-Dot gain

        D:-Blinding

        Correct Answer:- Option-A

Question31:-Printing plate preparation process in which a digital image is

transmitted directly from a computer to a conventional plate is called

        A:-CTP

        B:-DTP

        C:-RIP

        D:-CTCP

        Correct Answer:- Option-D

Question32:-In typography, the vertical distance between one base line and next

base line measured in points unit is called

        A:-Tracking

        B:-Kerning

        C:-Leading

        D:-Word spacing

        Correct Answer:- Option-C

Question33:-Alteration of a colour created by adding white to the colour

        A:-Tint

        B:-Gradient

        C:-Shade

        D:-White balanceing

        Correct Answer:- Option-A

Question34:-Image created in illustration programmes which includes straight and

curved lines are called

        A:-Raster image

        B:-Vector images

        C:-Pixel images

        D:-JPEG images

        Correct Answer:- Option-B

Question35:-Half tone screens are measured in

        A:-dpi

        B:-ppi

        C:-Pixels

        D:-Ipi

        Correct Answer:- Option-D

Question36:-A device used to bond a new roll to the end of an existing web on web

offset press

        A:-Perfector

        B:-Gathering

        C:-Former

        D:-Splicer

        Correct Answer:- Option-D

Question37:-Problem that occurs when ink pigment particles bleed into the

dampening solution

        A:-Scum

        B:-Ghosting

        C:-Tinting

        D:-Mottle

        Correct Answer:- Option-C

Question38:-Printing system that prints both sides of the substrate

        A:-Perforator

        B:-Paster

        C:-Common Impression

        D:-Perfector

        Correct Answer:- Option-D

Question39:-Which is used as cover of a dampening roller that helps to retain

fountain solution?

        A:-Engraving

        B:-Silicon coating

        C:-Film

        D:-Molleton cover

        Correct Answer:- Option-D

Question40:-The resolution of gravure is _______ or more lines per inch.

        A:-150

        B:-100

        C:-20

        D:-110

        Correct Answer:- Option-A

Question41:-The time taken by the doctor roller to contact and receive dampening

solution from the fountain

        A:-Buffer period

        B:-Wetting period

        C:-Dwell period

        D:-Intermittent

        Correct Answer:- Option-C

Question42:-A gear which has its teeth cut at an angle to the axis of shaft

        A:-Helical gear

        B:-Spur gear

        C:-Bevel gear

        D:-Ball and Sprocket

        Correct Answer:- Option-A

Question43:-Faint images that are part of paper which are visible from both sides of

paper

        A:-Security thread

        B:-Watermark

        C:-Number

        D:-Security ink

        Correct Answer:- Option-B

Question44:-The basis weight of 60 gsm paper with basic size as double demy is

51.6 kg, then its M-weight is

        A:-206.4 kg

        B:-103.2 kg

        C:-25.8 kg

        D:-12.9 kg

        Correct Answer:- Option-B

Question45:-The principle of half tone block printing was invented by

        A:-Henry Cornelli

        B:-Alois senefelder

        C:-William Henry Fox Tabolt

        D:-Fredric Eugene Ives

        Correct Answer:- Option-C

Question46:-Vertical Blanket-to-Blanket presses are

        A:-CIC presses

        B:-Stack presses

        C:-Inline presses

        D:-Duplicators

        Correct Answer:- Option-B

Question47:-Flexography was originally known as

        A:-Inline

        B:-Anilox

        C:-Doctoring

        D:-Aniline

        Correct Answer:- Option-D

Question48:-Crease formation in paper is due to

A. wrong climatic conditions

B. incorrect machine settings

C. Electrostatic charge in paper

D. Slow ink drying

Choose correct answer

        A:-Only A is correct

        B:-Only A and B are correct

        C:-A, B, C and D are correct

        D:-Only B and C are correct

        Correct Answer:- Option-B

Question49:-Pigments which are used to allow the background material or ink to be

seen

        A:-Black pigment

        B:-Opaque pigment

        C:-White pigment

        D:-Grey pigment

        Correct Answer:- Option-C

Question50:-Rollers that actually ink the plate during printing

        A:-Forme rollers

        B:-Fountain roller

        C:-Ductor rollers

        D:-Distribution roller

        Correct Answer:- Option-A

Question51:-Calculate paper required in reams for 2000 notebooks of 200 pages,

book size is foolscap quarto

        A:-96

        B:-12

        C:-48

        D:-48000

        Correct Answer:- Option-A

Question52:-A web printing which uses the gravure process for long run jobs

        A:-Common impression

        B:-Embossing

        C:-Rotogravure

        D:-Satellite gravure

        Correct Answer:- Option-C

Question53:-Method used to print on the non-porous substrate such as milk cover,

candy wraps etc.

        A:-Letterpress

        B:-Flexography

        C:-Offset printing

        D:-Screen printing

        Correct Answer:- Option-B

Question54:-Which of the following is a non-impact printing?

        A:-Ink-jet printing

        B:-Letterpress

        C:-Flexography

        D:-Gravure

        Correct Answer:- Option-A

Question55:-The difference between the radius of the cylinder's bearer and the

radius of the cylinder themselves

        A:-Gutter

        B:-Cylinder gap

        C:-Under cut

        D:-Depression gap

        Correct Answer:- Option-C

Question56:-The type of blankets used in high speed machine for printing on

boards, coated papers etc,

        A:-Sandwich Blanket

        B:-Soft Blanket

        C:-Medium Blanket

        D:-Hard Blanket

        Correct Answer:- Option-D

Question57:-The covering ability of an ink

        A:-Opacity

        B:-Viscosity

        C:-Tack

        D:-Hue

        Correct Answer:- Option-A

Question58:-Ingredient that is added to dampening solution to lower its surface

tension

        A:-Anti-foaming agent

        B:-Wetting agent

        C:-Corrosive agent

        D:-Foaming agent

        Correct Answer:- Option-B

Question59:-The number of threads per linear inch in a fabric is

        A:-Mono filament

        B:-Screen count

        C:-Mesh count

        D:-Stencil count

        Correct Answer:- Option-C

Question60:-Paper storage device that unwinds paper to keep the press running at

the same speed

        A:-Detector

        B:-Splicer

        C:-Roll stand

        D:-Festoon

        Correct Answer:- Option-D

Question61:-The inks used in flexography which is not toxic

        A:-Water based inks

        B:-Alcohol based inks

        C:-Polyamide inks

        D:-VOC

        Correct Answer:- Option-A

Question62:-An unwanted accumulation of half tone dots that results in a smeared

image

        A:-Slur

        B:-Moire

        C:-Mottle

        D:-Hickies

        Correct Answer:- Option-A

Question63:-How much paper in 61 × 88 cm will be required for printing of 5000

booklets in A4 size having 48 pages?

        A:-60 reams

        B:-24 reams

        C:-30 reams

        D:-15 reams

        Correct Answer:- Option-C

Question64:-A chemical change in the body of an ink that occurs during storage

        A:-Set-off

        B:-Chalking

        C:-Brayer

        D:-Livering

        Correct Answer:- Option-D

Question65:-Test used to check for proper ink mixing

        A:-TAPPI 7498

        B:-Drawdown Test

        C:-Proficiency Test

        D:-Tensile Strength Test

        Correct Answer:- Option-B

Question66:-Roller which moves up and down as the web offset press runs

        A:-Oscillator roller

        B:-Ductor roller

        C:-Dandy roller

        D:-Dancing roller

        Correct Answer:- Option-D

Question67:-The gap between the bearer and the cylinder body

        A:-Clamp

        B:-Shrink

        C:-Gutter

        D:-Undercut

        Correct Answer:- Option-C

Question68:-The device used to measure the thickness of blanket

        A:-Densitometer

        B:-Ammeter

        C:-Detector

        D:-Shore durometer

        Correct Answer:- Option-D

Question69:-Which type of feeding system is usually seen in High Speed, large

offset presses?

        A:-Pull type

        B:-Push type

        C:-Drag type

        D:-Gravity type

        Correct Answer:- Option-A

Question70:-Popular method of screen printing multicolour images on 7-shirts

        A:-Multi filament

        B:-Carousal units

        C:-Tusche and glue

        D:-Hand - cut

        Correct Answer:- Option-B

Question71:-Which of the following is not included in premake ready checks?

        A:-Examine the inking rollers for glaze

        B:-Examine the blankets for defects

        C:-Image file size and resolution

        D:-Check the pH of the fountain solution

        Correct Answer:- Option-C

Question72:-______ allows the pressman the facility of changing the cylinder

diameter when the printed image size must be changed.

        A:-Blanket washing

        B:-Plate packing

        C:-Printing unit setup

        D:-The surface pores of the rubber

        Correct Answer:- Option-B

Question73:-Before starting a printing job, we should check the information given in

the

        A:-Job ticket

        B:-Physical properties of paper

        C:-Paper calculation

        D:-Technical application

        Correct Answer:- Option-A

Question74:-Correct press lubrication ________ wear on all moving parts and

lengthens press life.

        A:-Increases

        B:-Creases

        C:-Preparing

        D:-Reduces

        Correct Answer:- Option-D

Question75:-Which process remove any statistic electricity that might be holding

individual sheets together

        A:-Electron beam

        B:-Fanning

        C:-Air blast

        D:-Setting the gripper bite control

        Correct Answer:- Option-B

Question76:-Small particles are torn out of the surface of the paper during the

printing process is known as _______.

        A:-Chalking

        B:-Blinding

        C:-Picking

        D:-Hickies

        Correct Answer:- Option-C

Question77:-Which of the following is not a printing problem?

        A:-Glazing

        B:-Ghosting

        C:-Mottling

        D:-Slurring

        Correct Answer:- Option-A

Question78:-Fine caused by electrical equipments such as motors, switches etc

comming under which type of fires?

        A:-Class A

        B:-Class B

        C:-Class C

        D:-Class D

        Correct Answer:- Option-C

Question79:-Class A fire extinguishers type contains

        A:-Carbon dioxide gas under pressure

        B:-Bi carbonate of soda solution and sulphuric acid

        C:-Solution of aluminium sulfate and bicarbonate of soda

        D:-Dry chemical, granular type material

        Correct Answer:- Option-B

Question80:-The defect take place in the blanket due to the use of unsuitable

chemicals is called

        A:-Emulsification

        B:-Glazing

        C:-Paper sticking

        D:-Swelling

        Correct Answer:- Option-D

Question81:-Which fold is made at right angle to the preceding fold by changing the

direction of the sheet 90° before the second fold is made?

        A:-Accordion

        B:-Parallel

        C:-Right - angle

        D:-Left - angle

        Correct Answer:- Option-C

Question82:-The false feature about the made end paper is

        A:-The made end paper has two fly leaves and one made end leaf

        B:-Three folded sheets or six open sheets are used to prepare one made end

paper

        C:-The fourth end sheet is tipping sheet

        D:-This end paper is very simple and used in paper back cover books

        Correct Answer:- Option-D

Question83:-A method in which metal wire is forced through the folded edges of a

signature and formed into staples to hold the pages together is called

        A:-Saddle stitching

        B:-Side stitching

        C:-Wire rolling

        D:-Wire sewing

        Correct Answer:- Option-A

Question84:-Which folding machine produces right-angle fold in heavier weight

papers?

        A:-Knife folder

        B:-Buckle folder

        C:-Form folder

        D:-Nose folder

        Correct Answer:- Option-A

Question85:-What is known Quarter Bound book?

        A:-When the book is covered with only one material which extends over the

whole book

        B:-When the spine and corners of the book covered with one material and the

sides with another material

        C:-Trimming the folded and sewn sheets after putting the suitable paper board

cover

        D:-When the spine of the book is covered with one material and side is with

another material

        Correct Answer:- Option-D

Question86:-Method of making holes on paper for binding that are not round is

known as

        A:-Scoring

        B:-Slitting

        C:-Slotting

        D:-Punching

        Correct Answer:- Option-C

Question87:-______ improves the book structure by giving it a convex spine and a

concave fore edge.

        A:-Cutting

        B:-Rounding

        C:-Folding

        D:-Sticking

        Correct Answer:- Option-B

Question88:-Sometimes ink not used and the stock itself creates the raised 3D

image after dies that press their image into the paper under great pressure is called

as ________.

        A:-Dry punching

        B:-Glide rolling

        C:-Blind embossing

        D:-Wet striking

        Correct Answer:- Option-C

Question89:-Name the finishing process that is not classified under edge decoration

        A:-Gilding

        B:-Gauffering

        C:-Sputtering

        D:-Sprinkling

        Correct Answer:- Option-C

Question90:-What is a plastic or wooden piece located directly below the cutting

blade beneath the table to protect the blade when it touches the table after cutting

the paper pile?

        A:-Cutting stick

        B:-Clamping bar

        C:-Gripping finger

        D:-Moving rod

        Correct Answer:- Option-A

Question91:-Which one of the following is an example for shell and slide carton

types?

        A:-Ink bottle

        B:-Window carton

        C:-Cake box

        D:-Cigarette pockets

        Correct Answer:- Option-D

Question92:-The angle of level of the cutting blade in the Die-cutting machine

        A:-15 - 18

        B:-8 - 11

        C:-21 - 24

        D:-5 - 8

        Correct Answer:- Option-A

Question93:-The board which is made from layers of virgin chemical pulp

sandwiched between layers of mechanical pulp?

        A:-SBB

        B:-SUB

        C:-FBB

        D:-WLC

        Correct Answer:- Option-C

Question94:-Which one of the following is not a water based adhesive?

        A:-Starch

        B:-Acrylies

        C:-Casein

        D:-Latex

        Correct Answer:- Option-B

Question95:-Which one of the following is an example for the 2 piece tray carton?

        A:-Cake box

        B:-Shirt box

        C:-Match box

        D:-Cigarette box

        Correct Answer:- Option-B

Question96:-_____ is the process in which the liquid metal like Aluminium is poured

into a mold, cooled and solidified.

        A:-Casting

        B:-Forming

        C:-Joining

        D:-Rolling

        Correct Answer:- Option-A

Question97:-What is the SI unit for Torque/Moment of a foce?

        A:-Newton

        B:-Newton-meter

        C:-Pascal

        D:-Watt

        Correct Answer:- Option-B

Question98:-Which one of the following stores the magnetic flux?

        A:-Capacitor

        B:-Resistors

        C:-Inductors

        D:-Battery

        Correct Answer:- Option-C

Question99:-An electrical iron carrying 4A at 120 V. Find out the resistance

        A:-20 ohms

        B:-30 ohms

        C:-40 ohms

        D:-60 ohms

        Correct Answer:- Option-B

Question100:-Trimmed size of A0 sheet is _________?

        A:-841 × 1189

        B:-210 × 297

        C:-1000 × 1414

        D:-917 × 1197

        Correct Answer:- Option-A




previous Question Papers

Download printable  OMR Sheet PDF for practice

Study Tips


16 September 2025

[Solved QUESTIONS]Mechanic Agriculture Development and Farmers Welfare Kerala PSC Previous Question Paper|Mechanic Kerala PSC Question paper 449/2022

  [Solved paper]Mechanic Agriculture Development and Farmers Welfare  Kerala PSC Previous Question Paper|Mechanic Kerala PSC Question paper 449/2022


FINAL ANSWER KEY Mechanic Agriculture Development and Farmers Welfare  Kerala PSC

Question Paper Code: 166/2023/OL

Category Code: 449/2022

Exam: Mechanic  Date of Test 12-12-2023

Department Agriculture Development and Farmers Welfare

Question1:-Which of the following is not the part of tractor?

        A:-Rear axle

        B:-Engine

        C:-Transmission

        D:-Suspension

        Correct Answer:- Option-D

Question2:-While starting of the tractor, the compressed air is given to

        A:-Head

        B:-Cylinder

        C:-Crank case

        D:-Air filter

        Correct Answer:- Option-A

Question3:-The position of transfer case in power transmission system

        A:-Mounted in the front of the engine

        B:-Mounted in the back of the main transmission

        C:-Mounted in the back of the differential

        D:-Mounted behind the clutch and gear box

        Correct Answer:- Option-B

Question4:-Purpose of spring-loaded balls in the gear shifter mechanism

        A:-To hold sliding dog clutch to the gear

        B:-To select the gears

        C:-To hold selector shaft in locking position

        D:-To lock gears in main shaft

        Correct Answer:- Option-C

Question5:-Which of the following statement is/are correct about differential

locking?

i.    Axle and the housing are forced to rotate as one unit

ii.   This action prevents bevel gear on the axle from turning

iii.   This action prevents in getting more speed from gear box

        A:-Only (i)

        B:-Only (i & ii)

        C:-Only (ii & iii)

        D:-All of the above (i, ii & iii)

        Correct Answer:- Option-B

Question6:-Which of the following is/are the differential locks?

        A:-Limited slip differential

        B:-Hydraulic lock

        C:-Mechanical lock

        D:-All of these

        Correct Answer:- Option-D

Question7:-The differential ring gear is bolted to

        A:-Case flange

        B:-Star gear

        C:-Spider

        D:-Differential housing

        Correct Answer:- Option-A

Question8:-As per the ASAE and BIS standard for PTO specification, the shaft

diameter is

        A:-34.925 mm

        B:-36.254 mm

        C:-30.124 mm

        D:-32.257 mm

        Correct Answer:- Option-A

Question9:-The link chain of tractor serves

        A:-To control the depth of implement

        B:-Restricting the sideways movement of the implement

        C:-Enhancing the sideways movement for field operation

        D:-None of these

        Correct Answer:- Option-B

Question10:-Component used to adjust the different sized seeds in the fluted roller

metering device

        A:-Spring loaded baffle plate

        B:-Adjustable feed roll

        C:-Shutter

        D:-Adjustable feed cover

        Correct Answer:- Option-A

Question11:-The size of the disc is given in terms of

        A:-Diameter and Thickness

        B:-Diameter and number of notches

        C:-Thickness and number of discs on the plough bottom

        D:-Plough bottom and number of gangs

        Correct Answer:- Option-A

Question12:-What is the purpose of spring provided in the tyne of cultivator?

        A:-For smooth operation

        B:-To increase the speed

        C:-Prevent damage in case of obstacles

        D:-To adjust the tyne angle

        Correct Answer:- Option-C

Question13:-In disc harrows, notched discs are used when the field having

        A:-Sandy soils

        B:-Soils with hard clay pan

        C:-Soils with heavy crop residue or grass

        D:-Undulating topography

        Correct Answer:- Option-C

Question14:-When the clutch pedal presses, hydraulic fluid passes through the

check valve and it reaches to

        A:-Wheel cylinder

        B:-Slave cylinder

        C:-Hydraulic cylinder

        D:-Master cylinder

        Correct Answer:- Option-B

Question15:-In a single plate clutch, clutch cover is mounted by a set of screws on

the

        A:-Gear box foundation

        B:-Gear box cover

        C:-Fly wheel

        D:-Thrust plate

        Correct Answer:- Option-C

Question16:-A clutch locking drive gear is fixed

        A:-On the front differential drive shaft

        B:-On the main shaft

        C:-Between the main shaft and the counter shaft

        D:-On the back differential drive shaft

        Correct Answer:- Option-A

Question17:-In wheeled tractors, the speed ratios provide for land speeds are in the

range

        A:-2.4 to 3.6 m/sec

        B:-0.4 to 1.8 m/sec

        C:-6.4 to 12.8 m/sec

        D:-4.2 to 9.5 m/sec

        Correct Answer:- Option-D

Question18:-Which of the following statement is/are incorrect about wheels?

(i)    Able to withstand the driving and braking torque, and support the weight of

the vehicle

(ii)   Statistically and dynamically unbalanced

(iii) Able to adsorb road shocks

        A:-Only (i)

        B:-Only (i & ii)

        C:-Only (ii)

        D:-Only (ii & iii)

        Correct Answer:- Option-C

Question19:-In the cross ply type of tyre, alternate plys are provided

        A:-Radially from bead to bead

        B:-Radially from tread to bead

        C:-Opposite diagonal directions

        D:-Parallel to the tread

        Correct Answer:- Option-C

Question20:-NHTSA stands for

        A:-National Highway Traffic Standard Authority

        B:-National Highway Traffic Safety Administration

        C:-National Highway Temperature Safety Administration

        D:-National Highway Traffic Safety Authority

        Correct Answer:- Option-B

Question21:-When a tire has a rating P215/65R15 89H, the number 65 represents

        A:-Load capacity

        B:-Rim diameter

        C:-Section width

        D:-Aspect ratio

        Correct Answer:- Option-D

Question22:-Which electrolyte is used in maintenance free lead acid batteries?

        A:-Sodium electrolyte

        B:-Gelled electrolyte

        C:-Potassium hydroxide electrolyte

        D:-Alkaline electrolyte

        Correct Answer:- Option-B

Question23:-What is the name of the process to maintain the recommended level of

electrolyte in lead acid battery cell

        A:-Charging the cell

        B:-Topping up

        C:-Charging

        D:-Cycling of the cell

        Correct Answer:- Option-B

Question24:-What is the need of solenoid switch in the tractor?

        A:-Used to operate the over running clutch drive pinion to engage with the fly

wheel ring gear

        B:-Act as a relay to close the contacts between the battery and the starting

motor

        C:-Both (1) and (2)

        D:-None of these

        Correct Answer:- Option-C

Question25:-The purpose of anti-drift spring in the starting motor

        A:-To prevent the pinion from striking the flywheel

        B:-To limit the turning of sleeve on the armature shaft

        C:-To connect the strator pinion to the flywheel

        D:-To return the armature to its original position

        Correct Answer:- Option-A

Question26:-Radial engines are used in?

        A:-Aeroplanes

        B:-Buses

        C:-Cars

        D:-Trucks

        Correct Answer:- Option-A

Question27:-Engines having more than one cylinder is called?

        A:-Two cylinder

        B:-Multi cylinder

        C:-Inline

        D:-Radial

        Correct Answer:- Option-B

Question28:-Steam engines are known as?

        A:-C.I. Engines

        B:-E.C. Engines

        C:-I.C. Engines

        D:-S.I. Engines

        Correct Answer:- Option-B

Question29:-The total distance travelled by a vehicle is indicated by?

        A:-Speedometer

        B:-Tripmeter

        C:-Odometer

        D:-Ammeter

        Correct Answer:- Option-C

Question30:-Pistons of modern IC engines are made by?

        A:-Cast iron

        B:-Aluminium alloy

        C:-Mild steel

        D:-Copper

        Correct Answer:- Option-B

Question31:-The perpendicular distance between Crank pin and main journals of a

crank shaft is called

        A:-Crank Throw

        B:-Crank Angle

        C:-Crank web

        D:-Crank Edge

        Correct Answer:- Option-A

Question32:-Front end of the Engine Crank shaft is connected with?

        A:-Fly wheel

        B:-Connecting rod

        C:-Piston ring

        D:-Vibration damper

        Correct Answer:- Option-D

Question33:-Lower compression ratio of diesel engine will cause?

        A:-Pre Ignition

        B:-Mis firing

        C:-Compression leak

        D:-Back firing

        Correct Answer:- Option-B

Question34:-The petrol engine has the compression ratio of?

        A:-15 to 24

        B:-03 to 08

        C:-08 to 12

        D:-10 to 16

        Correct Answer:- Option-C

Question35:-Cam shaft belt drive mechanism is used in the engines of?

        A:-Over head cam

        B:-Over head valve

        C:-Side valve

        D:-F-head

        Correct Answer:- Option-A

Question36:-The ability of engine oil which is used for the lubrication purpose is

        A:-Fire point

        B:-Density

        C:-Viscosity

        D:-Specific gravity

        Correct Answer:- Option-C

Question37:-Radiator core of I.C. engine cooling system are made with?

        A:-Brass/Copper

        B:-Aluminium

        C:-Steel

        D:-Rubber

        Correct Answer:- Option-A

Question38:-Which lubrication system is equipped with Scavenge pump?

        A:-Petroil system

        B:-Dry sump system

        C:-Splash system

        D:-Pressure system

        Correct Answer:- Option-B

Question39:-Which part of the engine cooling system which maintains running

temperature?

        A:-Radiator

        B:-Filler cap

        C:-Coolant pump

        D:-Thermostat valve

        Correct Answer:- Option-D

Question40:-Exhaust manifolds of the I.C. engines are made with?

        A:-Aluminium

        B:-Steel

        C:-Cast iron

        D:-Zinc

        Correct Answer:- Option-C

Question41:-Heavy duty Diesel engines are equipped with the air cleaner of?

        A:-Dry type

        B:-Oil bath type

        C:-Pre type

        D:-Turbulent type

        Correct Answer:- Option-B

Question42:-The function of turbocharger in I.C. engines is to improve?

        A:-Lubrication

        B:-Cooling

        C:-Viscosity

        D:-Volumetric efficiency

        Correct Answer:- Option-D

Question43:-Which of the fuel feed system does not use fuel feed pump?

        A:-Gravity feed

        B:-Pressure feed

        C:-M.P.F.I. System

        D:-C.R.D.I. system

        Correct Answer:- Option-A

Question44:-Average injecting pressure of diesel in the diesel engines are?

        A:-150 kg/sq.cm

        B:-310 kg/sq.cm

        C:-215 kg/sq.cm

        D:-160 kg/sq.cm

        Correct Answer:- Option-C

Question45:-The process of adjusting fuel delivery at different speed and load

conditions of engine in F.I. pump is?

        A:-Bleeding

        B:-Caliberation

        C:-Phasing

        D:-Greasing

        Correct Answer:- Option-B

Question46:-Energy released by the complete combustion of unit mass fuel is called

        A:-Specific gravity

        B:-Flash point

        C:-Density

        D:-Calorific value

        Correct Answer:- Option-D

Question47:-The device in the diesel fuel feed system which convert low pressure

fuel to high pressure to inject fuel is

        A:-Fuel feed pump

        B:-F.I. pump

        C:-Fuel pump

        D:-Diaphragm pump

        Correct Answer:- Option-B

Question48:-Blow by gases in the I.C. engines are recirculated by

        A:-S.C.R. System

        B:-Down draft system

        C:-E.G.R. System

        D:-Up draft system

        Correct Answer:- Option-C

Question49:-Which part in the exhaust system reduces air pollution of Petrol

engines?

        A:-Catalytic converter

        B:-Silencer

        C:-Tail pipe

        D:-Exhaust pipe

        Correct Answer:- Option-A

Question50:-Chemical content in the engine exhaust system which cause air

pollution by burnt fuel particles is

        A:-Carbon dioxide

        B:-Carbon monoxide

        C:-Hydro carbon

        D:-Sulpher dioxide

        Correct Answer:- Option-B

Question51:-Which type of engine arrangement is used in Maruti 800 car?

        A:-Front Transverse type

        B:-Front Longitudinal type

        C:-Rear Transverse type

        D:-Rear longitudinal

        Correct Answer:- Option-A

Question52:-Pick one example for station wagon body style vehicle?

        A:-Maruti Ciaz

        B:-Hyundai Santro

        C:-Maruti Omni

        D:-Toyota Innova

        Correct Answer:- Option-D

Question53:-Which of the following statement is correct regarding differential

action?

        A:-When vehicle moving straight, inner wheel has more grip on road

        B:-When vehicle makes a turn, star gears rotate on their own axis

        C:-When vehicle makes a turn, outer wheel has more grip on road

        D:-All of these

        Correct Answer:- Option-B

Question54:-Which component transmission system transmit power at right angle?

        A:-Differential

        B:-Propeller shaft

        C:-Universal joint

        D:-Final drive

        Correct Answer:- Option-D

Question55:-The component of torque converter which gives impeller an added

torque?

        A:-Stator

        B:-Turbine

        C:-Reaction shaft

        D:-Lock up clutch

        Correct Answer:- Option-A

Question56:-Which of the following is not a function of steering system?

        A:-Convert rotary motion of steering wheel into angular motion of front wheel

        B:-To provide permanent gear reduction in drive line

        C:-To provide self-centering action after negotiating a turn

        D:-To multiply driver's effort to turn the vehicle for easy operation

        Correct Answer:- Option-B

Question57:-Which of the following steering system doesn't have drop arm?

        A:-Worm and sector

        B:-Worm and wheel

        C:-Worm and nut

        D:-Rack and pinion steering gearbox

        Correct Answer:- Option-D

Question58:-The steering column inclination to vertical in commercial vehicle is

generally about?

        A:-20°

        B:-50°

        C:-70°

        D:-90°

        Correct Answer:- Option-A

Question59:-Which wheel geometry factor helps in self-centering of wheels after

negotiating a turn?

        A:-Camber

        B:-Toe in

        C:-Toe out

        D:-Kingpin inclination

        Correct Answer:- Option-D

Question60:-When did the vehicle will be in 'Dog tracking'?

        A:-Incorrect king pin inclination

        B:-Steering ratio more than 15

        C:-Thrust angle is not zero

        D:-Incorrect tyre pressure

        Correct Answer:- Option-C

Question61:-For achieving good driving safety and comfort

        A:-Unsprung mass should be large as possible

        B:-Unsprung mass should be small as possible

        C:-Sprung mass should be small as possible

        D:-Sprung mass should be large as possible

        Correct Answer:- Option-B

Question62:-Which of the suspension component absorb vibrations of high

amplitude and lower frequency?

        A:-Shock absorber

        B:-Balance rod

        C:-Suspension spring

        D:-Control arms

        Correct Answer:- Option-C

Question63:-What is the arrangement of inner and outer tube in telescopic shock

absorber?

        A:-Offset

        B:-Eccentric

        C:-Parallel

        D:-Concentric

        Correct Answer:- Option-D

Question64:-What is the disadvantages of independent suspension system?

        A:-High maintenance cost

        B:-Vibration damping is less

        C:-Shock on both wheels are depend each other

        D:-More rigid suspension

        Correct Answer:- Option-A

Question65:-Which of the following is correct statement regarding rigid axle

suspension system?

        A:-Rigid axle suspension has less sprung weight

        B:-This is complicated arrangement

        C:-Maintenance cost is more

        D:-Vibration damping is less effective

        Correct Answer:- Option-D

Question66:-What is the principle of hydraulic brake system?

        A:-Newton's law of viscosity

        B:-Pascal's law

        C:-Newtonian fluid law

        D:-Hooke's law

        Correct Answer:- Option-B

Question67:-Which type of brake system can be considered as Energy Recovery

Mechanism?

        A:-Power assisted brake system

        B:-Regenerative brake system

        C:-Pneumatic Brake system

        D:-Vacuum assisted brake system

        Correct Answer:- Option-B

Question68:-Which type of master cylinder having non-return valve provided on

piston head?

        A:-Centre feed master cylinder

        B:-Tank master cylinder

        C:-Tandem master cylinder

        D:-Single barrel master cylinder

        Correct Answer:- Option-A

Question69:-Which type of wheel cylinder makes different pressure on each brake

shoes?

        A:-Double piston with straight bore

        B:-Baffle type piston wheel cylinder

        C:-Single piston wheel cylinder

        D:-Double piston with step bore

        Correct Answer:- Option-D

Question70:-How to measure vehicle speed information in ABS?

        A:-By using vehicle speed sensor

        B:-With some logic using wheel speed sensor information

        C:-From CKP sensor data logic

        D:-By using Engine Management system

        Correct Answer:- Option-B

Question71:-What is the function of ignition coil?

        A:-Connect primary circuit to ignition switch

        B:-Step up low voltage to high voltage

        C:-Disconnect secondary winding to distributor

        D:-Step down high voltage to low voltage

        Correct Answer:- Option-B

Question72:-What happens when the spark plug runs too cold?

        A:-high voltage surge will leak across sooty deposit formation

        B:-Electrodes will wear more

        C:-Electrodes will burn more rapidly

        D:-Electrode gap become wider

        Correct Answer:- Option-A

Question73:-What is dwell angle?

        A:-Angle of CB point opening

        B:-Angle of rotation of distributor cam in one crank revolution

        C:-Angle of cam rotation at which CB point remain closed

        D:-Angle of rotation of breaker plate

        Correct Answer:- Option-C

Question74:-How many spark plugs are ignited at the same time in Distributor type

electronic ignition system?

        A:-1

        B:-2

        C:-3

        D:-4

        Correct Answer:- Option-A

Question75:-What does the 3rd digit of scan tool letter code indicates?

        A:-Type of error code

        B:-Code is manufacturer unique or not

        C:-Specific failure

        D:-The system in trouble code reference

        Correct Answer:- Option-D

Question76:-PPE5-stands for

        A:-Helmet

        B:-Eyes and Face protection

        C:-Ear protection

        D:-Respiratory protective equipment

        Correct Answer:- Option-B

Question77:-ABC of first aid stands for

        A:-Airway, breathing, comfort

        B:-Airway, breathing, circulation

        C:-Airway, bleeding, comfort

        D:-Arms protection, bleeding, comfort

        Correct Answer:- Option-B

Question78:-Collisions causes

        A:-Roads, vehicles, drivers

        B:-Roads, vehicles, consciousness

        C:-Vehicle, driver, ignorance

        D:-Vehicles, drivers, careless

        Correct Answer:- Option-A

Question79:-Class B fire stands for

        A:-Wood, paper, cloth etc

        B:-Gas and liquified gas

        C:-Flammable liquid, liquitable solids

        D:-Involving metals

        Correct Answer:- Option-C

Question80:-The legs of inside calipers are

        A:-Bend to outwards

        B:-Bend to inward

        C:-One straight and other outward

        D:-Pointed

        Correct Answer:- Option-A

Question81:-The specification of files are classified as

        A:-length, shape, type, grade

        B:-length, shape, cut and grade

        C:-length, breadth, thickness, grade

        D:-length, shape, thickness, grade

        Correct Answer:- Option-B

Question82:-The part of a combination set which is used to find the center of a rod

is

        A:-Square head

        B:-Protractor head

        C:-Center head

        D:-Slotted rule

        Correct Answer:- Option-C

Question83:-The least count of vernier bevel protractor is

        A:-5 degree

        B:-5 minutes

        C:-5 seconds

        D:-0.005 mm

        Correct Answer:- Option-B

Question84:-Portable fire proof canvas screens are used to

        A:-Protect the eyes while chipping the slag

        B:-Protect the persons who work near the welding area

        C:-Protection and allows the welder to use both hands

        D:-Protect from weld spatters

        Correct Answer:- Option-B

Question85:-Flame temperature of oxy-acetylene gas flame

        A:-2400°C to 2700°C

        B:-2700°C to 2800°C

        C:-3100°C to 3300°C

        D:-1800°C to 2200°C

        Correct Answer:- Option-C

Question86:-The angle of acme thread is

        A:-60°

        B:-29°

        C:-47.5°

        D:-55°

        Correct Answer:- Option-B

Question87:-Studs are used to

        A:-Remove the tap from a hole

        B:-Connect machine parts to each other without obstruction

        C:-Make an internal thread

        D:-Make an external thread

        Correct Answer:- Option-B

Question88:-The angle of a drill is

        A:-60°

        B:-49°

        C:-118°

        D:-59°

        Correct Answer:- Option-C

Question89:-The property of wire drawing is known as

        A:-Malleability

        B:-Brittleness

        C:-Tenacity

        D:-Ductility

        Correct Answer:- Option-D

Question90:-The purpose of tempering the steel

        A:-To develop high hardness

        B:-To develop wear resistance properties

        C:-To relieve internal stresses

        D:-To soften the steel

        Correct Answer:- Option-C

Question91:-The ore of aluminium is

        A:-Lignite

        B:-Bauxite

        C:-Alumina

        D:-Alnico

        Correct Answer:- Option-B

Question92:-The purpose of holes provided on the sine bar is

        A:-To reduce the weight

        B:-To align it on the job

        C:-To connect other measuring instruments

        D:-To make the angle visible

        Correct Answer:- Option-A

Question93:-Feeler gauge is used for

        A:-To measure the distance between two mating parts

        B:-To measure the angle between mating parts

        C:-To check the diameter of a hole

        D:-To check the external diameter of a rod

        Correct Answer:- Option-A

Question94:-Scrapers are used to remove

        A:-Surplus metal

        B:-High spots

        C:-Burrs

        D:-Dirts in a hole

        Correct Answer:-Question Cancelled

Question95:-Cap Nuts are used to

        A:-Frequent adjustment

        B:-Frequent removal and fixing

        C:-Protect bolt end threads

        D:-Bearing surface in assembly

        Correct Answer:- Option-C

Question96:-The localized movement of belt with a direct result of the elastic

strength is known as

        A:-Slip

        B:-Creep

        C:-Dressing

        D:-Misalignment

        Correct Answer:- Option-B

Question97:-The gear which transmit motion when the shafts are at right angles to

each other

        A:-Spur gear

        B:-Bevel gear

        C:-Mitre gear

        D:-Hypoid gear

        Correct Answer:- Option-C

Question98:-Keep the belt centralized even if there is any slight tendency to run off

is known as

        A:-Fast pulley

        B:-Loose pulley

        C:-Crowning

        D:-Jockey pulley

        Correct Answer:- Option-C

Question99:-The advantages of hydraulics are

        A:-Fluid friction and leakage of oil reduce efficiency

        B:-Dissipation of heat

        C:-Quick reversal is possible

        D:-Prevention of corrosion of internal parts

        Correct Answer:- Option-C

Question100:-What reasons, air is used as a working substance is pneumatics?

        A:-Limiting the working pressure to specific values

        B:-Large amounts of energy can be stored in a limited space

        C:-To prevent accidents and damage

        D:-To produce linear reciprocating motion

        Correct Answer:- Option-B




previous Question Papers

Download printable  OMR Sheet PDF for practice

Study Tips


15 September 2025

[Solved paper]Livestock Inspector Gr II/ Poultry Assistant/ Milk Recorder Kerala PSC Previous Question Paper|Kerala PSC Question paper 171/2023/OL Category Code: 535/2019

 



[Solved paper]Livestock Inspector Gr II/ Poultry Assistant/ Milk Recorder Kerala PSC Previous Question Paper|Kerala PSC Question paper  171/2023/OL  Category  Code:  535/2019




FINAL ANSWER KEY Livestock Inspector Gr II/ Poultry Assistant/ Milk Recorder Kerala PSC

Question Paper Code: 171/2023/OL

Category Code: 535/2019

Exam: Livestock Inspector Gr II/ Poultry Assistant/ Milk Recorder etc (Supplimentary Examination)

Date of Test 21-12-2023 

Department Animal Husbandry



Question1:-Choose the odd one

        A:-Black quarter

        B:-Brucellosis

        C:-Anthrax

        D:-Mastitis

        Correct Answer:- Option-D

Question2:-The floor space required for grower light breeds of poultry is

        A:-1350

        B:-950

        C:-850

        D:-1950

        Correct Answer:- Option-B

Question3:-Name the type of dairy farming mainly practiced in villages

        A:-Family cow

        B:-Part time dairying

        C:-Diversified farms

        D:-Mixed farms

        Correct Answer:- Option-A

Question4:-Ear notching is a method of identification done in

        A:-Cattle

        B:-Goat

        C:-Pig

        D:-Buffalo

        Correct Answer:- Option-C

Question5:-The total livestock population in rural areas of India is

        A:-514.11 million

        B:-536.76 million

        C:-303.6 million

        D:-193.46 million

        Correct Answer:- Option-A

Question6:-The fine undercoat of Kashmiri goats is called

        A:-Fur

        B:-Wool

        C:-Mohair

        D:-Pashmina

        Correct Answer:- Option-D

Question7:-A bull whose genetic capacity is proved through sire index is called

        A:-Heterosis

        B:-Hybrid vigour

        C:-Cross bred

        D:-Proven bull

        Correct Answer:- Option-D

Question8:-As per 2019 basic Animal Husbandry Statistics, the average milk yield

per day per animal for crossbred cattle in India is

        A:-15 kg

        B:-10 kg

        C:-7.95 kg

        D:-3 kg

        Correct Answer:- Option-C

Question9:-Super ovulation is an important step related to cattle in

        A:-MOET

        B:-Artificial insemination

        C:-Estrous cycle

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question10:-An adult uncastrated male cattle is called

        A:-Steer

        B:-Bull

        C:-Uncastrated bull

        D:-Bullock

        Correct Answer:- Option-B

Question11:-Which bone is called shoulder blade?

        A:-Humerus

        B:-Radius

        C:-Scapula

        D:-Pelvic bone

        Correct Answer:- Option-C

Question12:-A part of the digestive system of cattle which extends from the

diaphragm to the pelvis filling almost left side of the abdominal cavity

        A:-Large intestine

        B:-Small intestine

        C:-Rumen

        D:-Reticulum

        Correct Answer:- Option-C

Question13:-An example for dual purpose breed of cattle

        A:-Kankrej

        B:-Hallikar

        C:-Amrithmahal

        D:-Kangayam

        Correct Answer:- Option-A

Question14:-The body cavity which is bounded by the vertebral column at the

dorsal side, ribs on the lateral side, sternum on the ventral side, diaphragm on the

posterior side

        A:-Abdominal cavity

        B:-Pelvic cavity

        C:-Thoracic cavity

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question15:-Disease most commonly occurs in goat as a result of consuming large

quantity of readily digestable carbohydrate is

        A:-Ketosis

        B:-Lactic acidosis

        C:-Milk fever

        D:-PPR

        Correct Answer:- Option-B

Question16:-The hormone which helps in parturition, sperm and egg transportation,

milk ejection

        A:-GnRH

        B:-FSH

        C:-Prolactin

        D:-Oxytocin

        Correct Answer:- Option-D

Question17:-The largest nematode of poultry is

        A:-Ascaridia

        B:-Heterakis

        C:-Taenia

        D:-Whip worms

        Correct Answer:- Option-A

Question18:-In poultry layers moulting occurs once in a year and the order of it is

(i) Head-neck-body-wing-tail

(ii) Head-wing-body-neck-tail

(iii) Tail-wing-body-neck-head

(iv) Head-body-neck-tail-wing

        A:-(iii)

        B:-(iv)

        C:-(ii)

        D:-(i)

        Correct Answer:- Option-D

Question19:-Most reliable test used for detecting adulteration of milk with water is

        A:-Iodine test

        B:-Seliwanoff's reagent

        C:-Freezing point

        D:-Con. HCl

        Correct Answer:- Option-C

Question20:-Which among the following statements is correct about dystocia

(i) May occur if the posture of calf is abnormal

(ii) May occur if relaxation of pelvic ligament is insufficient

        A:-(i)

        B:-(i) and (ii)

        C:-(ii)

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question21:-Which method of selection is used for selection of calves?

        A:-Family selection

        B:-Progeny selection

        C:-Pedigree selection

        D:-Individual method

        Correct Answer:- Option-C

Question22:-Roughages should contain

        A:-more than 18% crude fibre

        B:-less than 18% crude fibre

        C:-16% crude fibre

        D:-18% crude protein

        Correct Answer:- Option-A

Question23:-Name the breed which is having a straight top line, usual colour is

fawn, double dished forehead, horns are small and curved forwards

        A:-Sahiwal

        B:-Brown swiss

        C:-Gir

        D:-Jersey

        Correct Answer:- Option-D

Question24:-Longest phase of estrous cycle in cattle is

        A:-Pro estrous

        B:-Di estrous

        C:-Estrous

        D:-Met estrous

        Correct Answer:- Option-B

Question25:-An example for legume fodder tree is

        A:-Jack fruit

        B:-Coconut tree

        C:-Subabul

        D:-All the above

        Correct Answer:- Option-C

Question26:-Concentrate mixture for an adult goat should contain ________% of

crude protein.

        A:-16%

        B:-18%

        C:-20%

        D:-14%

        Correct Answer:- Option-B

Question27:-The temperature time combination used for continuous flow method of

pasteurization is

        A:-63°C, 30 minutes

        B:-89°C, 3 seconds

        C:-60°C, 25 minutes

        D:-72°C, 15 seconds

        Correct Answer:- Option-D

Question28:-The unpaired airsac seen in poultry

        A:-Inter clavicular

        B:-Thoracic

        C:-Cervical

        D:-Abdominal

        Correct Answer:- Option-A

Question29:-Cyanosis and edema of comb and wattle, blood tinged oral and nasal

discharges, in severe cases greenish diarrhoea may be seen in poultry. This may be

due to the disease

        A:-Pasteurellosis

        B:-Avian influenza

        C:-IBD

        D:-Newcastle Disease

        Correct Answer:- Option-B

Question30:-The peculiarity of protein digestion in ruminants is

(i) Rumen microbes can synthesise essential amino acids

(ii) Microbial protein produced by microbes are of high quality protein

        A:-(i)

        B:-(ii)

        C:-Both (i) and (ii)

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question31:-A ration which contains concentrate, roughage, minerals and vitamins

in correct proportion to meet production and maintenance requirement of an

animal is

        A:-TMR Feed

        B:-By pass protein

        C:-Ration

        D:-Diet

        Correct Answer:- Option-A

Question32:-Duration of estrum in cattle is

        A:-18 days

        B:-24 days

        C:-2-3 days

        D:-12-24 hours

        Correct Answer:- Option-D

Question33:-The most popular mediterranean breed of poultry is

        A:-Leghorn

        B:-RIR

        C:-Cochin

        D:-Australorp

        Correct Answer:- Option-A

Question34:-DCP content of paddy straw is

        A:-40

        B:-20

        C:-0

        D:-4

        Correct Answer:- Option-C

Question35:-Approximate floor space required for a cow under intensive system of

rearing

        A:-1.5 - 1.7  

        B:-1 - 1.2

        C:-3.5

        D:-75

        Correct Answer:- Option-C

Question36:-Portion of the reproductive system of cow which opens only during

heat and parturition is

        A:-Cervix

        B:-Body of uterus

        C:-Uterine horns

        D:-Oviduct

        Correct Answer:- Option-A

Question37:-The process through which the milk is made to a stable emulsion of

milk fat and milk serum

        A:-Toned milk

        B:-Condensed milk

        C:-Pasteurised milk

        D:-Homogenised milk

        Correct Answer:- Option-D

Question38:-If a layer is having an abdomen which is large with width of 3-5

fingers, soft and less fat, it indicates that it is a

        A:-Poor layer

        B:-Good layer

        C:-Broody hen

        D:-Unproductive hen

        Correct Answer:- Option-B

Question39:-As per the vaccination schedule for layers, the vaccine that is

administered to chicken on week is against

        A:-Marek's disease

        B:-Ranikhet disease

        C:-IBD

        D:-Fowl pox

        Correct Answer:- Option-D

Question40:-The standard dry period in cow is

        A:-365 days

        B:-60 days

        C:-120 days

        D:-30 - 90 days

        Correct Answer:- Option-B

Question41:-The process of segregation of apparently healthy animals from other

animals for a specific period is

        A:-Quarantine

        B:-Infestation

        C:-Isolation

        D:-Culling

        Correct Answer:- Option-A

Question42:-Iron dextran injections are given to prevent

        A:-Erysepalas

        B:-Piglet anemia

        C:-Pasteurellosis

        D:-Mange

        Correct Answer:- Option-B

Question43:-Process of separating calf from dam immediately after calving or after

2-3 days and rearing separately is

        A:-Milk replacer feeding

        B:-Pail feeding

        C:-Nurse cow method

        D:-Weaning

        Correct Answer:- Option-D

Question44:-The instrument used for restraining and short term examination of

bulls

        A:-Milk man's rope

        B:-Squeeze cage

        C:-Bull holder

        D:-Bull leader

        Correct Answer:- Option-C

Question45:-The process of trimming or removing of comb and wattles is

        A:-Debeaking

        B:-Defeathering

        C:-Dubbing

        D:-Trimming

        Correct Answer:- Option-C

Question46:-The percentage of milk fat present in heavy cream is

        A:-30-40

        B:-65-85

        C:-20-25

        D:-50-65

        Correct Answer:- Option-B

Question47:-Identify a cattle breed suitable for hilly areas

        A:-Holstein Friesian

        B:-Jersey

        C:-Vechur

        D:-Kasaragod Dwarf

        Correct Answer:- Option-A

Question48:-Mating between individuals of any two breeds

        A:-Out breeding

        B:-Line breeding

        C:-Close inbreeding

        D:-Cross breeding

        Correct Answer:- Option-D

Question49:-At the age of 3 years, which among the following statements is correct

about dentition

(i) Temporary central incisors are replaced by permanent ones

(ii) Temporary centrolaterals are replaced by permanent ones

(iii) Appearance of wear in permanent central incisors

        A:-All the above

        B:-(ii)

        C:-(iii)

        D:-(i)

        Correct Answer:- Option-B

Question50:-Body temperature of poultry is

        A:-101.5°F

        B:-103.5°F

        C:-102.6°F

        D:-107°F

        Correct Answer:- Option-D

Question51:-In cow, after fertilization the heart of the embryo begins to beat at an

age of

        A:-10 days

        B:-12 days

        C:-22 days

        D:-40 days

        Correct Answer:- Option-C

Question52:-The main gas produced in a good quality biogas is

        A:-Methane

        B:-Hydrogen sulphide

        C:-Oxygen

        D:-Carbon dioxide

        Correct Answer:- Option-A

Question53:-Critical temperature for Indian Cattle is

        A:-101.5°F

        B:-80°F

        C:-85°F

        D:-95°F

        Correct Answer:- Option-D

Question54:-Percentage of animals that should be replaced yearly in a farm is

        A:-20

        B:-10

        C:-80

        D:-50

        Correct Answer:- Option-A

Question55:-As per BIS specifications of poultry feed, layer phase I feed should

contain a minimum metabolisable energy of

        A:-2500 Kcal/Kg

        B:-2400 Kcal/Kg

        C:-2600 Kcal/Kg

        D:-2800 Kcal/Kg

        Correct Answer:- Option-C

Question56:-For collecting hatching eggs in layer ducks, the male : female ratio

may be

        A:-1 : 5

        B:-1 : 8

        C:-1 : 10

        D:-1 : 3

        Correct Answer:- Option-B

Question57:-The average amount of water required per day for drinking purpose in

cattle

        A:-10 litre

        B:-20 litre

        C:-40 - 120 litre

        D:-150 litre

        Correct Answer:- Option-C

Question58:-As per the thumb rule for feeding, when green is surplus, amount of

green grass required for an adult cow weighing 250 kg for maintenance ration

        A:-15 kg

        B:-25 - 30 kg

        C:-6 kg

        D:-20 kg

        Correct Answer:- Option-B

Question59:-On grading an egg is having a free or bubbly air cell of 8 mm depth,

slightly off centered yolk, with a size of 60 g and above, it can be graded as

        A:-A grade

        B:-AA grade

        C:-A small grade

        D:-B grade

        Correct Answer:- Option-D

Question60:-An example for meat purpose breed of duck is

        A:-White Pekin

        B:-Chara

        C:-Khakhi Campbell

        D:-Indian Runner

        Correct Answer:- Option-A

Question61:-Hatch weight of quail chick is

        A:-15 g

        B:-10 g

        C:-12 g

        D:-7 g

        Correct Answer:- Option-D

Question62:-Toxic content present in cotton seed is

        A:-Mimosin

        B:-Aflatoxin

        C:-Gossipol

        D:-Cyanide

        Correct Answer:- Option-C

Question63:-The system of rearing of cattle where animals are let loose in an open

paddock is

        A:-Free range system

        B:-Semi intensive system

        C:-Intensive system

        D:-Tail to Tail system

        Correct Answer:- Option-B

Question64:-Name the grass that can be cultivated as an intercrop in arecanut and

coconut plantation

        A:-Guinea grass

        B:-Para grass

        C:-Cowpea

        D:-Azolla

        Correct Answer:- Option-A

Question65:-The dimension of foot bath that should be arranged in a poultry house

is

        A:-2.5 cm × 2.5 cm

        B:-90 cm × 45 cm

        C:-30 cm × 60 cm

        D:-15 cm × 15 cm

        Correct Answer:- Option-B

Question66:-The amount of feed restriction that can be practiced in egg type

grower is

        A:-7-8 %

        B:-20%

        C:-10%

        D:-No restriction can be practiced

        Correct Answer:- Option-A

Question67:-When compared to other poultry, ducks are more susceptible to

        A:-Pasteurellosis

        B:-Duck viral hepatitis

        C:-Aflatoxicosis

        D:-Duck plague

        Correct Answer:- Option-C

Question68:-Covered area required in a boar's pen

        A:-12

        B:-5

        C:-10

        D:-7.5

        Correct Answer:- Option-D

Question69:-The vitamin which is known as antisterility vitamin

        A:-Vitamin A

        B:-Vitamin E

        C:-Vitamin K

        D:-Vitamin C

        Correct Answer:- Option-B

Question70:-The milking method that can be followed for a small teated animal

        A:-Knuckling

        B:-Thumbing

        C:-Full hand milking

        D:-Stripping

        Correct Answer:- Option-D

Question71:-A good poultry farm should have a feed efficiency per kg egg mass of

        A:-2.2 or less

        B:-1.8 - 2.0

        C:-1.5 or less

        D:-1.0 - 1.2

        Correct Answer:- Option-A

Question72:-Black beard in upper breast region, large elastic snood, fleshy

caruncles are characteristics of

        A:-Drake

        B:-Chicken

        C:-Male turkey

        D:-Female turkey

        Correct Answer:- Option-C

Question73:-Special nourishing concentrate feed given to piglets in a guard rail,

away from the dam

        A:-Starter

        B:-Milk replacer

        C:-Concentrates

        D:-Creep feed

        Correct Answer:- Option-D

Question74:-The percentage of water content in hay is

        A:-65%

        B:-Less than 15%

        C:-More than 20%

        D:-35%

        Correct Answer:- Option-B

Question75:-Secretion of the male accessory sex organ which contains fructose and

citric acid

        A:-Cowpers gland

        B:-Prostate gland

        C:-Seminal vesicle

        D:-Leydig cell

        Correct Answer:- Option-C

Question76:-The figures in the numerator in the dental formula indicates

(i)   Number of teeth in the upper jaw

(ii) Number of teeth in the lower jaw

(iii) Number of incisors

(iv) Number of premolars

        A:-(i)

        B:-(ii)

        C:-(iii)

        D:-(iv)

        Correct Answer:- Option-A

Question77:-Average feed required per bird for grower during growing period is

        A:-2 kg

        B:-41 kg

        C:-4.7 kg

        D:-6 kg

        Correct Answer:- Option-D

Question78:-The quail chick feed upto 3 weeks of age should contain a protein

content of

        A:-22%

        B:-24%

        C:-27%

        D:-25%

        Correct Answer:- Option-C

Question79:-Name the foetal membrane which helps in exchange of gases and

foetal circulation

        A:-Chorion

        B:-Amnion

        C:-Allantois

        D:-Allanto chorion

        Correct Answer:- Option-A

Question80:-Furstenberg's rosette is seen in

        A:-Uterus

        B:-Teat

        C:-Penis

        D:-Testes

        Correct Answer:- Option-B

Question81:-The chemical used for dehorning

        A:-Caustic potash

        B:-Soda bicarb

        C:-Calcium oxide

        D:-Calcium carbonate

        Correct Answer:- Option-A

Question82:-The branding temperature used in freeze branding is

(i) -79°C

(ii) -196°C

        A:-(i)

        B:-(ii)

        C:-(i) and (ii)

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question83:-The total RBC count of cattle

        A:-8-18 million/

        B:-5-8 million/

        C:-5.5-8.5 million/

        D:-5-10 million/

        Correct Answer:- Option-D

Question84:-The mating method used in poultry to know the pedigree of chicks is

        A:-Flock mating

        B:-Pen mating

        C:-Mass mating

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question85:-Transportation, concentration, maturation and storage of sperms are

the major functions of which part of the reproductive system

        A:-Testes

        B:-Vas deferens

        C:-Epididymis

        D:-Vasa efferentia

        Correct Answer:- Option-C

Question86:-The condition in which the normal respiration rate varies

        A:-Sleep

        B:-Unconsciousness

        C:-Milk fever

        D:-All the above

        Correct Answer:- Option-D

Question87:-Formation of soft shelled egg may be due to

(i)   Immature shell gland

(ii) Deficiency of Calcium, Phosphorous, Selenium

(iii) Deficiency of Vitamin E, B 12

        A:-(i) and (ii)

        B:-(i) and (iii)

        C:-(ii)

        D:-All the above

        Correct Answer:- Option-D

Question88:-In which species saliva is deficient in ptyalin

        A:-Ruminants

        B:-Pig

        C:-Cat

        D:-Dog

        Correct Answer:- Option-A

Question89:-CME is used for preservation of semen under

        A:-Refrigeration temperature

        B:-Room temperature

        C:-Deep freezing

        D:-Chilled method

        Correct Answer:- Option-B

Question90:-The total effective photoperiod for layers can be achieved by

increasing the photoperiod weekly upto 16 hours at the rate of

        A:-5 minutes

        B:-10 minutes

        C:-15 minutes

        D:-20 minutes

        Correct Answer:- Option-C

Question91:-An 8 to 21 days old broiler chicken is called

        A:-Starter

        B:-Chick

        C:-Pre starter

        D:-Grower

        Correct Answer:- Option-A

Question92:-Largest single organ of the body in poultry

        A:-Testes

        B:-Gizzard

        C:-Heart

        D:-Liver

        Correct Answer:- Option-B

Question93:-The reasons of infertility may be

(i)    Silent heat

(ii)   Imbalance in the hormonal level

(iii) Deficiency of certain vitamins

(iv) Environmental temperature

        A:-(i)

        B:-(i) and (iv)

        C:-(ii) and (iii)

        D:-All the above

        Correct Answer:- Option-D

Question94:-Average rumination time in ruminants is

        A:-6 hour

        B:-8 hour

        C:-10 hour

        D:-12 hour

        Correct Answer:- Option-B

Question95:-Identify the importance of reticular groove

        A:-Milk by passes rumen to abomasum

        B:-Milk get curdled in abomasum

        C:-Milk is digested by rennin

        D:-All the above

        Correct Answer:- Option-D

Question96:-The optimum temperature required for chicken egg in hatcher is

        A:-99.5°F

        B:-99.75°F

        C:-98.5°F

        D:-97.5°F

        Correct Answer:- Option-C

Question97:-Specific gravity of milk

        A:-1.028 - 1.035

        B:-1.01 - 1.02

        C:-1.12 - 1.32

        D:-1.25 - 1.32

        Correct Answer:- Option-A

Question98:-On day candling, eggs showing absence of blood vessels, adhering

to shell or pink rings indicates

        A:-Fertile egg

        B:-Early dead embryo

        C:-Infertile egg

        D:-Live embryo

        Correct Answer:- Option-B

Question99:-Milk which contain maximum 1.5% fat and 9.0% SNF is

        A:-Skim milk

        B:-Humanised milk

        C:-Double toned milk

        D:-Toned milk

        Correct Answer:- Option-C

Question100:-Incubation period of turkey egg is

        A:-28 days

        B:-21 days

        C:-35 days

        D:-18 days

        Correct Answer:- Option-A





previous Question Papers

Download printable  OMR Sheet PDF for practice

Study Tips